_

Guggenheim. Helsinki, Finland


>Information

Art as Zeitgeist, as a reflection of the society and world we live in. The culture reflected in the first Guggenheim museum of the late 1940s is different from that of today. ABIBOO’s vision for the Guggenheim-Helsinki is to represent today’s reality, while retaining the soul of its sister museums.

Synthetic-inductive thinking offers a way to reflect reality from the bottom up. Our design takes this approach for the Guggenheim-Helsinki, while continuing the Organicism seen in the work of Wright and Gehry. However, in this case, growth occurs in a non-hierarchical order. Rather than providing a central atrium, the new museum grows non-directionally; each space has different characteristics, but holds similar importance. This fragmentation exists as a natural consequence of a synthetic-inductive process. Our design extends the theme of discontinuity from the interior spaces to the materiality of the façades, allowing it to define the relationships between spaces.

The increasing barrage of inputs in our contemporary world, mainly visual in nature, has led to a greater and more urgent search for profound sensorial experiences, and for a deeper sense of community. Our design seeks to embrace this pursuit, in which Finnish culture has long been a leader.

The importance of materiality and nature, social responsibility, and non-hierarchical structures has been profoundly alive in Finland for centuries. As a consequence, the proposed Guggenheim draws inspiration from Finnish culture for the creation of each individual space, especially in regards to sensorial experiences and to the project’s relationship with the landscape and environment.

>Credits
Senior Design Team: Alfredo Munoz, Manuel Pantoja, Mariluz Jimeno, Cristina Domecq, Cristina Escribano, Iván Sánchez

Share
Twitter Facebook LinkedIn