_

Alagiri Residential Project. Chennai,India


>Information

This is a social housing project in the heart of Chennai on a plot of 4850 square feet (450 m2) in which maximizing buildable area, using loop holes in the regulation code, was of vital importance to the client. The result is a small residential building of 6 apartments, two per floor. It was designed in such a way that the ground level parking remains open revealing the structural columns, remaining cost-effective and yet giving the perception of a massive building that is afloat.

The exterior was designed with painted low cost textured stucco that complements the warmth of the louvers and blades of a double skin façade. The wooden louvres and fenestration, with intense reds in contrast with the sober stucco, come together to change its appearance along the sunny hours of the day, and also according to customer use / needs. The concept of inbound and outbound volumes on façade is very common in Indian residential architecture as grounds for regulatory conditions and requirements of double and triple ventilation in each room. The design not only embraces this market practice but also leverages it to the maximum extent with cantilevered volumes of the building that generate spatial richness and a diverse “scenography” of light and shadows during the day.
>Credits
Design Team: Alfredo Munoz, Emiliano D’Incecco, Cristina Jimenez,  Juan Jose Ortega, Ivan Sanchez

Share
Twitter Facebook LinkedIn